
To brownie praktycznie od razu znika z foremki! Jego sekret prawdopodobnie tkwi w tym niezwykłym połączeniu czekolady i masła orzechowego. Mężczyźni i dzieci będą zachwyceni i może się okazać, że jedna porcja to za mało! Jeśli więc cierpisz na nadmiar czekolady i masz jednego lub kilku łasuchów w domu, to koniecznie wypróbuj przepis na czekoladowe brownie z masłem orzechowym!
Składniki:
200 g masła (min. 82% tłuszczu)
200 g gorzkiej czekolady (dowolna marka, wedle upodobania)
100 g czekolady deserowej (lekko gorzkiej, też dowolna marka)
250 g cukru
3 jajka (temp. pokojowa)
135 g mąki
1/2 szklanki masła orzechowego (dodaj szczyptę soli i 4 łyżki cukru jeśli wybrałaś fit masło)
Przepis:
- Piekarnik nagrzej do 160 stopni C. Przygotuj małą formę o wymiarach 21 cm x 28 cm (lub 24 cm tortownicę), wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Masło włóż do rondelka i roztapiaj na minimalnym ogniu. Jeśli wcześniej pokroisz je na mniejsze kawałki, szybciej się roztopi. Dodaj połamaną gorzką czekoladę (czekoladę deserową dodamy później) i cały czas mieszając roztapiaj do płynnej konsystencji, uważaj przy tym, aby nie podgrzać za bardzo masy. Odstaw z ognia.
- W oddzielnej misce krótko rozmiksuj jajka (lub wymieszaj rózgą) z dodatkiem cukru. Dodaj do nich letnią masę czekoladową i wymieszaj rózgą lub trzepaczką.
- Dodaj mąkę i ponownie krótko wymieszaj na jednolite ciasto za pomocą łyżki lub trzepaczki.
- Dodaj pokrojoną na kawałki czekoladę deserową (każdą kosteczkę pokrój na 2 lub 4 części w zależności od wielkości kostki) i wymieszaj.
- Ciasto wyłóż do przygotowanej blaszki. Masło orzechowe wymieszaj z solą i cukrem (masa może zgęstnieć) i wyłóż po czubatej łyżeczce na wierzch brownie, z zachowaniem odstępów.
- Patyczkiem lub wykałaczką zrób kilka ósemek w masie, mieszając częściowo składniki (masę czekoladową i orzechową) i robiąc zakręcone wzorki lub ósemki.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 35 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu pokrój na małe kawałki. Smacznego!
Ten przepis zrobiłam już kilka razy i za każdym razem używałam do tego czekolady innej marki i z inną zawartością kakao. Dzięki temu brownie za każdym razem smakowało zupełnie inaczej. Dlatego warto kombinować i zmieniać marki czekolady i masła orzechowego, tak żeby osiągnąć swój idealny smak.
Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu i nie wymaga super umiejętności, dlatego na pewno sobie z nim poradzisz. Również możesz zatrudnić małych pomocników, którzy na pewno będą chcieli pomóc przy takim cieście. 🙂

A Ty masz swoje ulubione brownie? Koniecznie się nim pochwal!